Studio

Studio Thys Vermeulen is een Brussels bureau voor architectuur en stedenbouw opgericht door Tom Thys en Jan Vermeulen.

Het team hanteert een sterk conceptuele ontwerpagenda als voedingsbodem voor concrete, uitvoerbare, economische en duurzame projecten. Dit combineren we met een uitstekende ervaring in procesmanagement en een brede kennis van materialen en constructietechnieken, waardoor we in staat zijn om over verschillende schaalniveaus heen te werken; gaande van stedenbouwkundige visies en masterplanning, publieke gebouwen en collectieve huisvestingsprojecten tot woningen en interieurs voor private opdrachtgevers.

De professionele kennis van het bureau in het ontwerpen van kwalitatieve projecten wordt onderbouwd door de jarenlange ervaring die beide partners eerder hebben opgebouwd. De internationale expertise van Jan Vermeulen vult de jarenlange Vlaamse ervaring van Tom Thys aan.

Zo heeft Tom Thys in Vlaanderen een uitgebreide ervaring uitgebouwd inzake de conceptie en realisatie van publieke gebouwen, sociale woningbouw en onderwijsinfrastructuur. Tom Thys realiseerde onder andere verschillende schoolgebouwen waaronder Basisschool ’De Springplank’. Dit project, opgeleverd in 2015, is beloond met de Prijs Architectuur van West-Vlaanderen. Hij was eveneens onderdeel van het architectenteam voor het intergenerationeel woonproject IGLO, dat in 2014 bekroond is met de Prijs Wivina Demeester. Recent leverde hij in dezelfde wijk het project op voor een jeugdcentrum en sporthal in Antwerpen, één van de eerste passiefgebouwen in zijn soort.

Jan Vermeulen heeft meer dan 10 jaar internationale ervaring in de publieke en privé sector. Voor de internationaal gerenommeerde bureaus Sergison Bates Architects en David Chipperfield Architects was Jan Vermeulen als ‘Associate’ verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitwerking van een reeks projecten in België en Frankrijk. Naast de realisaties voor de Businessschool HEC-Paris, bekroond met een Riba International Award, de Openbare Bibliotheek van Blankenberge en een rusthuis te Huize was hij ook betrokken bij de studies voor verschillende commerciële projecten, musea en interieurs.

Team

Tom Thys

ir. Architect – Zaakvoerder

Biografie

Tom Thys (°1971) studeerde aan de Katholieke Universiteit van Leuven,Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening waar hij in 1995 als Ingenieur Architect afstudeerde.
Enkele jaren na zijn stage bij De Smet-Vermeulen architecten startte hij in 2003 de samenwerking met Adinda Van Geystelen. Ze werkten samen aan projecten van uiteenlopende omvang, van tentoonstellingen tot publieke gebouwen, van huisvestingsprojecten tot masterplannen, van verkennende ontwerpstudies en stadsontwerpen tot uitvoeringsontwerpen voor gebouwen. Adinda Van Geystelen stopte in 2007 haar activiteiten als architect. Tom Thys zette de ontwerppraktijk verder zowel onder eigen naam als onder verscheidene samenwerkingsverbanden. Sinds 2014 werkt hij samen met Jan Vermeulen onder de naam Studio Thys Vermeulen.
Tom Thys doceert momenteel aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KU-Leuven en aan het Departement Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Hij zetelt regelmatig in jury’s, neemt deel aan debatten en geeft lezingen over eigen werk.

Jan Vermeulen

ir. Architect – Zaakvoerder

Biografie

Jan Vermeulen (°1976) studeerde aan het Henry Van de Velde-Instituut te Antwerpen en de Technische Universiteit van Delft waar hij in 2002 ‘cum laude’ als Ingenieur Architect afstudeerde.
Tijdens zijn studies heeft hij werkervaring op gedaan bij OMA in Rotterdam, en MUST Stedebouw in Amsterdam. In 2002 verhuisde hij naar Londen waar hij leidinggevende functies hield bij internationaal gerenommeerde architectenbureaus. Van 2002 tot 2007 werkte hij bij Sergison Bates architects waar hij, als Associate, onder andere het ontwerp en de uitwerking van drie publieke projecten in Vlaanderen overzag. Van 2008 tot 2012 was hij Associate bij het vooraanstaande bureau David Chipperfield Architects, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwerp en de uitvoering van DCA’s projecten in Frankrijk. Sinds 2014 werkt hij samen met Tom Thys onder de naam Studio Thys Vermeulen.
Jan Vermeulen doceert momenteel aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KU-Leuven en aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij zetelt regelmatig in jury’s, neemt deel aan debatten en geeft lezingen over eigen werk.

Jeroen Provoost

Projectarchitect

Ricardo Ploemen

Projectarchitect

Mathieu Boret

Projectarchitect

Andriy Bruyninckx

Architect stagiair

Katrien Lommaert

Architect stagiair

Pieter Van Elst

Architect stagiair

Maximilian Christiaens

Architect stagiair

Voormalige medewerkers: Nele Aernouts, Karl Beelen, Sander Deben, Dwaro De Bruyne, Matthias Decleer, Dana Dée, Albertina De Pelsmacker, Hannelore Deraeve, Jon D’haenens, Lauren Dierickx, Nicole Fröhlich, Koen Jacobs, Indra Janda, Andreas Karavanas, Griet Kuppens, Daan Mol, Kim Pecheur, David Peleman, Teresa Quartilho, Dave Roofthooft, Steve Salembier, Tina Sanders, Dennis Schouwers, Pieter Steens, Karin Thomson, Ward Vanbekbergen, Pieter Van Schil, Louisa Vermoere, Wouter Verstraete