Studio

Studio Thys Vermeulen is een Brussels bureau voor architectuur en stedenbouw opgericht door Tom Thys en Jan Vermeulen. De studio is opgericht in 2014 en wordt ondersteund door de ervaring die beide partners eerder hebben opgedaan in zowel de Vlaamse als Europese context. Alvorens Studio Thys Vermeulen op te richten werkte Jan Vermeulen gedurende meerdere jaren bij David Chipperfield Architects (GB) en Sergison Bates Architects (GB). Tom Thys realiseerde onder eigen naam meerdere publieke projecten waaronder enkele toonaangevende schoolgebouwen.

Het team hanteert een sterk conceptuele ontwerpagenda als voedingsbodem voor concrete, uitvoerbare, economische en duurzame projecten. Dit combineren we met een uitstekende ervaring in procesmanagement en een brede kennis van materialen en constructietechnieken, waardoor we in staat zijn om over verschillende schaalniveaus heen te werken; gaande van stedenbouwkundige visies en masterplanning, publieke gebouwen en collectieve huisvestingsprojecten tot woningen en interieurs voor private opdrachtgevers.

De studio werkt vandaag aan de uitvoering van verschillende grote woningbouwprojecten in de publieke en private sector waaronder 152 woningen in Deurne en 108 woningen in Geel. We bouwen onder andere ook één van de eerste Pilootprojecten Zorg voor De Korenbloem in Kortrijk, een uitbreiding van een gemeentehuis in Langemark en een onthaal en werkplaats voor het provinciaal domein Prinsenpark. In opdracht van het projectbureau Herbestemming Kerken doen we verschillende haalbaarheidsstudies rond de positie van leeglopende kerken in Vlaamse dorpskernen en potentieel meervoudig ruimtegebruik.

Team

Tom Thys

ir. Architect – Zaakvoerder

Biografie

Tom Thys (°1971) studeerde aan de Katholieke Universiteit van Leuven,Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening waar hij in 1995 als Ingenieur Architect afstudeerde.
Enkele jaren na zijn stage bij De Smet-Vermeulen architecten startte hij in 2003 de samenwerking met Adinda Van Geystelen. Ze werkten samen aan projecten van uiteenlopende omvang, van tentoonstellingen tot publieke gebouwen, van huisvestingsprojecten tot masterplannen, van verkennende ontwerpstudies en stadsontwerpen tot uitvoeringsontwerpen voor gebouwen. Adinda Van Geystelen stopte in 2007 haar activiteiten als architect. Tom Thys zette de ontwerppraktijk verder zowel onder eigen naam als onder verscheidene samenwerkingsverbanden. Sinds 2014 werkt hij samen met Jan Vermeulen onder de naam Studio Thys Vermeulen.
Tom Thys doceert momenteel aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KU-Leuven en aan het Departement Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Hij zetelt regelmatig in jury’s, neemt deel aan debatten en geeft lezingen over eigen werk.

Jan Vermeulen

ir. Architect – Zaakvoerder

Biografie

Jan Vermeulen (°1976) studeerde aan het Henry Van de Velde-Instituut te Antwerpen en de Technische Universiteit van Delft waar hij in 2002 ‘cum laude’ als Ingenieur Architect afstudeerde.
Tijdens zijn studies heeft hij werkervaring op gedaan bij OMA in Rotterdam, en MUST Stedebouw in Amsterdam. In 2002 verhuisde hij naar Londen waar hij leidinggevende functies hield bij internationaal gerenommeerde architectenbureaus. Van 2002 tot 2007 werkte hij bij Sergison Bates architects waar hij, als Associate, onder andere het ontwerp en de uitwerking van drie publieke projecten in Vlaanderen overzag. Van 2008 tot 2012 was hij Associate bij het vooraanstaande bureau David Chipperfield Architects, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwerp en de uitvoering van DCA’s projecten in Frankrijk. Sinds 2014 werkt hij samen met Tom Thys onder de naam Studio Thys Vermeulen.
Jan Vermeulen doceert momenteel aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KU-Leuven en aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij zetelt regelmatig in jury’s, neemt deel aan debatten en geeft lezingen over eigen werk.

Jeroen Provoost

ir. Architect

Mathieu Boret

ir. Architect

Andriy Bruyninckx

ir. Architect

Ricardo Ploemen

ir. Architect (NL)

Caterina Malavolti

Architect (IT)

Katrien Lommaert

Architect (stagiair)

Voormalige medewerkers: Pieter Vanelst, Maximilian Christiaens, Nele Aernouts, Karl Beelen, Sander Deben, Dwaro De Bruyne, Matthias Decleer, Dana Dée, Albertina De Pelsmacker, Hannelore Deraeve, Jon D’haenens, Lauren Dierickx, Nicole Fröhlich, Koen Jacobs, Indra Janda, Andreas Karavanas, Griet Kuppens, Daan Mol, Kim Pecheur, David Peleman, Teresa Quartilho, Dave Roofthooft, Steve Salembier, Tina Sanders, Dennis Schouwers, Pieter Steens, Karin Thomson, Ward Vanbekbergen, Pieter Van Schil, Louisa Vermoere, Wouter Verstraete

Vacatures

Wij zijn steeds op zoek naar enthousiaste medewerkers. Stuur ons een korte motivatie, CV en beelden van je werk per post of per e-mail. Helaas kunnen wij niet op alle sollicitaties antwoorden, enkel de geselecteerden zullen antwoord ontvangen.

Op dit ogenblik hebben we volgende vacatures:

– Projectarchitect met 5 – 10 jaar relevante ervaring Info
– Architect met 0 – 3 jaar ervaring Info

Prijzen

– ‘Prijs voor Architectuur van de Provincie West-Vlaanderen 2015’, Basisschool de Springplank, Brugge
– ‘Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2014’, project IGLO, Antwerpen
– Nominatie ‘Provinciale architectuurprijs 2011’, de Nijdrop, Opwijk
– Nominatie ‘Mies van der Rohe award 2011, European Union Prize for Contemporary Architecture’, Basisschool Sint-Ursula, Laken
– Prijs van de persjury 2010 ‘IPB challenge 2010’, Basisschool Sint-Ursula, Laken

Publicaties & Events

Publicatielijst

Opdrachtgevers

AG Vespa, Dijledal CVBA, Gands, Geelse Huisvesting, Gemeenschapsonderwijs, Gemeente Avelgem, Gemeente Galmaarden, Gemeente Heuvelland, Gemeente Kluisbergen, Gemeente Langemark-Poelkapelle, Gemeente Merchtem, Gemeente Rijkevorsel, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Gemeente Staden, Gemeente Zonhoven, Gemeente Zwevegem, GO! Gemeenschapsonderwijs, Hogeschool West-Vlaanderen, HOOME, Katholiek Onderwijs Brussel Noord, Live Smart, OCMW Gent, OCMW Nieuwkerken-Waas, Providentia, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams Brabant, Region Wallonie-Bruxelles, Schelde Senior Invest, Scholen van Morgen, Stad Boom, Stad Brugge, Stad Brussel, Stad Peer, Stad Tienen, Stad Zottegem, Universiteit Gent, Vlaamse Gemeenschap, VZW De Korenbloem, Wonen CVBA, Woonhaven Antwerpen, Zorgbedrijf Antwerpen